به گزارش ستاد خبری دومین نمایشگاه آینده چاپ ایران، علیاکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با روزنامه صمت، نسبت به انحصاری شدن حمایتهای قانونی از شرکتهای دانشبنیان برای حضور در نمایشگاههای تخصصی انتقاد کرد.
متن سخنان ایشان را در ادامه میخوانید:
حمایت از شرکتهای دانشبنیان در هر نمایشگاهی که شرکت میکنند، نباید رویکرد انحصارگرایی داشته باشد. اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی تنها نمایشگاههایی را که از سازمان توسعه تجارت مجوز دارند، مشمول حمایت تسهیلاتی میداند، ایراد بزرگی است.
این موضوع که یک نمایشگاه باید تحتنظر یک موسسه یا سازمان باشد، نامی جز عبارت انحصارگرایی ندارد. وزارتخانهها و دستگاههای مختلفی داریم که برگزارکننده نمایشگاههای زیادی هستند و باتوجه به شمار زیاد دانشبنیانها و تنوع فعالیتها در حوزههای گوناگون نمیتوان چنین استدلالی را پذیرفت. امروزه دستگاهها و اتحادیههای صنفی زیادی نمایشگاههای متنوعی را برگزار میکنند که بخش زیادی از آنها دانشبنیان هستند. اگر بنا بر حمایت از شرکتهای دانشبنیان باشد،این کار باید بهصورت فراگیر در همه حوزهها انجام بگیرد و همه حاضران در نمایشگاهها باید موردحمایت قرار بگیرند و در اینجا، خلأ قانونی بزرگی احساس میشود که نیازمند اصلاح است.
دلیلی وجود ندارد که اتحادیهها و اصناف بخواهند برای برگزاری نمایشگاه، راهی سازمان توسعه تجارت شوند، زیرا این کار مغایر با روند تسهیلگری است و اصلا مخالف شعار دانشبنیان و رشد تولید است. متولی صنعت چاپ در کشور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که قانون آن را تعیین کرده. این را هم قبول داریم که دستهبندیهایی که صورت میگیرد، اشتباه است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به وظایفی که دارد، طبق ماده ۲۰ خود، میتواند در حوزه چاپ و در تمام ابعاد آن نمایشگاه، جشنواره، کنگره، گردهمایی و همایش برگزار و مجوز آن را هم صادر کند. حال در تمامی این مراسمها، دانشبنیانها میتوانند حضور فعال داشته باشند، چرا که این قابلیت در صنایع فرهنگی وجود دارد که دانشبنیانها بتوانند بهعنوان یکی از ارکان اصلی آن به فعالیت بپردازند، بهویژه در صنعت چاپ. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این اختیار را دارد که میدانگاهی را بهعنوان نمایشگاه برای معرفی محصولات صنعت چاپ ایجاد کند. حال اینجا یک سوال مطرح میشود که آیا صندوق نوآوری و شکوفایی وزارت ارشاد را قبول ندارد یا روالی انحصارگرایانه در ارائه تسهیلات خود در نظر گرفته است؟
اگر قرار بر پشتیبانی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان است، بنابراین نباید فرقی میان متولیان آن حوزه وجود داشته باشد. امروزه دانشبنیانهای بیشماری در حوزه چاپ فعالیت میکنند و حداقل ۸۰ شرکت دانشبنیان در حوزه چاپ وجود دارد؛ چه در حوزه مواد اولیه و چه در حوزه ماشینآلات. بنابراین صندوقها یا بنیادهای حمایتگر نمیتوانند این استدلال را به کار ببرند و از این خلأ قانونی استفاده کنند. در این شرایط تعداد اندکی از دانشبنیانها تحتحمایت قرار میگیرند و میتوانند در مسیر رشد خود تسهیلات دریافت کنند.
ما تقاضا داریم که نسبت به این موضوع تجدیدنظر شود. با اصلاح قانون، تسهیلات باید در اختیار همه دانشبنیانها قرار بگیرد. اینکه فقط تعداد محدودی از دانشبنیانهایی که در حوزه صنعت و معدن فعالیت میکنند، بتوانند از این تسهیلات بهرهمند شوند، درست نیست. همانگونه که شعار رهبر معظم انقلاب درباره دانشبنیانها ؛ فراگیر بودن حمایتها بود، باید چنین هدفی عملیاتی شود و هر دانشبنیانی در هر نمایشگاهی که دارای مجوز معتبر است، بتواند تسهیلات مالی و اعتباری از نهادهای مربوطه نظیر صندوق نوآوری و شکوفایی دریافت کند. امیدواریم که این خلأ قانونی هرچه زودتر رفع شود. این را هم بگویم که صنعت چاپ صنعت استراتژیک و مهمی است و بیشتر صنایع تولیدی و غیرتولیدی وابسته به این صنعت هستند.
منبع: روزنامه صمت